Wednesday, May 11, 2011

Animatic StoryBoard

Salam Malaysia.... Salam 1 Malaysia... Kali ni aku nk Cite sket tentang 'Animatic Storyboard' yg pernah aku create suatu ketika dahulu... Yang mane ketika itu masih D' Alam pengajian... He3...

Ape itu 'Animatic Storyboard'..?... Ia adalah salah satu cara penyampaian jalan cerita dalam bentuk storyboard yg di animatedkan atau bleh gak kite sebut papan cerita yg ade sedikit pergerakan visual. Storyboard ni plak adalah lakaran bagi sesuatu cerita yang ingin disampaikan... 'Animatic Storyboard' nih bleh d'sampaikan dalam pelbagai konsep, antaranya ialah setiap perubahan scene hanya dengan menggunakan transition dan ia juga bleh D'sampaikan dlm bentuk lakaran ringkas bergerak... Seperti yg Aku Upload kat bawah ni plak adalah dalam bentuk 'Comic Strip'. Iaitu Setiap jalan cerita menggunakan layout komik.

video

Aku Create ni adalah utk Idea yg pernah aku Proposed kat Company Asadi... Tp d'orang letak harge rendah sangat, so aku taknak jual, pastu nk suruh aku join kerje ngan D'org... Tp mase tu aku tak berminat sangat coz aku sorang jea melayu n study pon x habes lagi...

So, berbalik pade crita utama... Sebelum nk jadi 'Animatic storyboard' nih, cam biasela... kene wat 'Brain Storming' dulu... Perah kepala hotak aku yg berjambul ni... Kene cari concept, n then wat sketches... dari character, background n then sampailah kepada simple 'storyboard'... Pastu kenela create komiknyer layout plak... Software yg aku gunekan adalah Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Macromedia director, Macromedia Flash MX, autodesk 3d Max Vers.5, 3D Strata, Adobe Audition, Sony Vegas ngan Movie Maker... Perrggghhh... byak gile software yg aku gune... Ape yg aku suke sangat coz bende nih aku dpt siapkan dalam mase lebih kurang 3 hari saje... Macam tak percaya... Tapi mate jangan cakapla... MEMANG RABAK... klu mintak wat lagi dalam mase camtu, Tobat aku taknak... So, jadi la 'ANIMATIC STORYBOARD'.... Ha3...

Monday, May 9, 2011

1st Simple Animation

Hula Hup... Entry kali nih adalah berkenaan ngan 1st time aku Create Character Kartun utk simple animation... Tujuan nye just nk blaja prinsip dalam animation... He3..
http://izhamzainul.blogspot.com/
Name Adik Robot ni adelah Jojo... Sebelum jadi Character nih byk gakla sketches yg aku wat.. Habes 2-3 bijik buku Sketch... Pastu dh siap manual drawing, kene la plak Scan n then trus transfer dlm Adobe Illustrator... Zaman nih aku masih gune Adobe Illustrator Vers.10... Zaman Kuno lagi kot... Kene Trace bagi dienye Stroke/Line die kemas n Sedap mate memandang... Pastu Pe lagi save as swf. file... Pastu trus masuk Macromedia Flash MX... Zaman ni Flash masih lagi hak milik Company Macromedia yg Mutlak... Edit punye edit jadi la simple animation. nak kasik impak yg best kenela masuk background sound n edit dlm software video... Mase ni aku gune Sony Vegas yg purbanye... Ha3... Janji bleh jalan... So, jadilah cam kat bawah nih... Layanzzz...

video


Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu

Salam Ahad.. Kali ni aku nak wish Hepi Mothers Day kepada smue Ibu2 kat muke bumi ni... So, entry ni gak aku tujukan khas utk Mummy Tersayang... Trime kasih kerana sanggup mnjagaku dari kecil hinggalah skang... Bukan stakat menjaga tp juga mendidik, mengajarku erti hidup dan segala-galanya... Semoga Hidup Mi sentiasa D'murahkan Rezeki dan Diberkati-Nya... InsyaAllah... Sesungguhnya Mi adalah 'The Greatests Mom Ever'... I Love U so Much.... Hjh Faridah Hasan...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...