Tuesday, November 29, 2011

Kisah Hijrah

Assalamualaikum...
Sempena Awal Muharram ini, Di sini aku ingin kongsikan sebuah kisah yang mana bermulanya catatan kalendar Islam. Kisah ini telah kita dengari dan ketahui sedari kita kecil lagi, namun kali ini Aku sekadar ingin menyegarkan kembali kisah ini. Semoga dengan penyampaian Kisah ini, mudah-mudahan dapatlah kita bersama-sama menghayati kisah disebalik Hijrah... InsyaALLAH...


RASULULLAH S.A.W berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail a.s melawat baginda ketika baginda sedang 'berkhalwat' di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah s.w.t sebagai rasul untuk seluruh umat manusia.

Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah s.w.t supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur. Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk.

Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah s.a.w mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah.

Satu hari pada tahun 622SM, iaitu kira-kira 12 selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah s.a.w diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam. Rasulullah menunggu perintah daripada Allah s.w.t, Malaikat Jibrail a.s menemui baginda untuk memberitahunya bahawa Allah s.w.t mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam.

Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq r.a dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu. Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib r.a. Baginda memberitahunya: "Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah." Ali r.a tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah s.a.w walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya.

Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah s.a.w. Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah s.a.w. Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali a.s dan bukannya Rasulullah s.a.w bangun dari katil itu. Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah s.a.w keluar dari rumah itu.

Rasulullah s.a.w dan Abu Bakr a.s keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakar, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah. Rasulullah s.a.w dan Abu Bakar bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu.

Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah s.a.w tetapi mereka tidak memasukinya. Mereka yakin Rasulullah s.a.w dan Abu Bakr a.s tidak berada di dalam, kerana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati. Allah s.w.t membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah.

Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah s.a.w dan Abu Bakr a.s meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah. Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah s.w.t. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah s.a.w. Mereka menawarkan hadiah kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah s.a.w. Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal.

Akhirnya dengan perlindungan Allah s.w.t, Rasulullah s.a.w dan sahabatnya tiba di perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. Setelah sekian lama, Rasulullah s.a.w dan sahabatnya akhirnya merasakan kehadiran harapan untuk masa depan.

Ketika Rasulullah s.a.w dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu. Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah s.a.w. Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah.

Maka pada satu hari Jumaat yang ceria, Rasulullah s.a.w akhirnya diumumkan sudah tiba di Madinah. Kaum Muslim semua keluar untuk menyambut baginda. Rasulullah s.a.w menunaikan solat di sebuah masjid di Lembah Ranuqna, tempat semua umat Islam berkumpul untuk melihat kelibat lelaki mereka sanjungi itu.

Bertitik tolak dari itu, Rasulullah s.a.w mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah s.w.t.

Kesan daripada penghijrahan Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan peristiwa bersejarah ini sebagai permulaan kalendar Islam.

* Perkataan Khalwat di dalam ayat di atas adalah merujuk kepada perlakuan Rasulullah s.a.w mengasingkan diri dan menyendiri dengan berzikir mengingati Allah s.w.t.
* Dari segi bahasa, khalwat berasal dari perkataan arab “خلا”, “خلوا”, yang membawa maksud berseorang-seorangan, kosong, bersih dan sebagainya. 

7 comments:

 1. MadaM LaLa : Thank's.. Sharing is Caring... ;)

  ReplyDelete
 2. owh..bru fhm maksud hijrah dan teringat zaman sekolah dlu sbb dlu ingt perkara2 berkaitan hijrah..

  khalwat skrg mksudnya mcm lain jea?

  ReplyDelete
 3. Nikisa Izas : Pernah blajar time Subject Pendidikan Islam dulu2...

  kat M'sia perkataan 'Khalwat' tu merujuk kepada Istilah dalam Undang2 Negara... Di pinjam dari perkataan Arab gak la... :)

  ReplyDelete
 4. Owh mcm tuh ek mksud khalwat..kna study lg ni:)

  ReplyDelete
 5. Nikisa Izas : Nak tahu lebih lanjut, kene tanya Pakar dalam bidang ni lah... Jangan Berguru dengan Buku tapi Bergurulah dengan seseoarang yang arif dalam bidang tersebut... InsyaALLAH... ;)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...