Thursday, June 13, 2013

Last Minute

Assalamualaikum...

Aku tak boleh nak cerita panjang-panjang kali ni. Sebab aku dalam situasi yang sangat kronik. Pernah tak korang dengar perkataan 'Last Minute'?... Macam-macam 'last minute' yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Apa yang aku nak ceritakan di sini adalah tahap last minute yang para pelajar lalui dalam menyiapkan 'assignment' nya. 

Tahap 1
Last minute bagi pelajar yang sangat rajin belajar dan menyiapkan tugasan mereka. Di hujung-hujung semester mereka kelihatan tenang dan santai. Buat apa nak risau, semua kerja dah siap.
(Apa da, mana ada istilah last minute untuk diorang)

Tahap 2
Kadang-kadang rajin dan kadang-kadang malas. Pada tahap ni, situasi gelabah dan kelam-kabut akan berlaku. Tapi sebenarnya tidaklah kronik sangat untuk tahap ni.
(Diorang jea yang rase gelabah lebih)

Tahap 3
Peringkat inilah situasi 'stress' mula berlaku. Semua kerja buat tak jadi. Semua kerja buat serba tak kena. Jumpa pensyarah, asyik kena 'reject', proposal tak lengkap, rujukan kurang. Situasi ini sangat bahaya. Ini berlaku kerana pelajar tersebut sangat bersenang-lenang di awal semesternya.
(Tapi sesetengah pelajar masih mampu menyiapkan tugasannya walaupun ala kadar)

Tahap 4
Peringkat yang paling Kronik. Pelajar pada tahap ini kita dapat lihat dia begitu tenang, selamba, dan seolah-olah tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Bukan sebab kerja dah siap kesemuanya. Tapi kesemua kerja dan tugasannya langsung tak bersentuh. Ini dinamakan Tahap 'Pasrah'.
(Jumpa lagi Semester depan dikala semua rakan-rakan lain dah tamat belajar)

Aku terpaksa mengundur diri dahulu... Insya ALLAH bila semua keadaan semakin tenang, aku akan menyusul dengan entry-entry yang lain. Untuk pengetahuan anda sekalian, Aku sekarang ni pada Tahap 3...
Arrrgggghhhhh....


72 comments:

  1. haha..jgn stress2 lah..semua boleh buat lg tu..masih ada msa utk buat..chaiyok2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yolah Cik Asyik... kna dngar nasihat org yg dh ade master ni... (^_^)
      Trima kasih yea Cik Asyik...

      Delete
  2. oohhh... ini bende biase yang awok hadapi mase belajo dulu.... zaman koje sekaghang ni pun same.... kalo udah tak bulih buat sangat.... awok jumpe bos...moh kite same2 pecah kepale.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... best jugak idea bro 2... pasni pg kelas ajak lecturer wat esemen sme2... kasi die pn stress gak...(^_^)

      Delete
  3. Haha..imah pernah berada kat tahap 4 tuh. memang pasrah gile. hanya mampu berdoa je lecturer x check asignment aritu.. mintak postpone ke ari laen..hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah... Alangkah bestnye benda yg same trjadi kt Giorgio.. Tp Lecturer suruh postpone sem depan... Hu3

      Delete
  4. he3..relax bro..tgok dlm gmbar 2 stress sgt je :) thap ke4 tu xpnh lglh terjadi kt dri sndri ha3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... Tp skang ni rasenye dh Tahap ke-4 kot... He3 (^_^)

      Delete
  5. aku selalunya berada di tahap yg kedua. hehehehe.
    btw, gudluck n berusaha k. ajaaaa fightinggg !!! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaALLAH... Dh Tahap ke-4 dh ni... (^_^)

      Delete
  6. Replies
    1. Ole2..?... Ade jea klu nk (^_^)
      He3... Stress jea x tension lg ni...

      Delete
  7. sendiri cari pasal padan muka hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adusss... Ayat pedih 2... Ha3...
      Kan, padan muke diri sendiri.. (^_^)

      Delete
  8. Replies
    1. Terima kasihlah krn Tolong... Hu3...
      Kucing jiran pn slalu tlg gak klu cam2... Ha3... (^_^)

      Delete
  9. ok datang sini nak tolong.... tp tolong ape ek.... oklah tolong menyemakkan ruang komen, ok. hehehehe.. rilek bro... b strong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... apekn daya... trpaksa layankn jugak (^_^)... He3

      Delete
  10. teruk nampak tu...
    tunggu lg 1 jer bro tahap maksimum ...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... Dh sampai dh Tahap yg Unggul 2... (^_^)
      PASRAH

      Delete
  11. sabar.. sabar.. sabar hehehehee... :D

    ReplyDelete
  12. :D its ok

    singgah support ^_^ blogwalking :D :) .

    ReplyDelete
  13. tu laaaa last minute lg...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntahla... Xprnah nk ambik iktibar... Ingatkn dh tue2 ni bljar dr prkare lpas... Hu3...

      Delete
  14. waaa~~ xnk buat keje last minute lg..x sngguupp!!huhu

    ReplyDelete
  15. hehehee..chill oaky..jangan stress sangat...
    masa zaman belajar dulu saya selalu ditahap 2..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah inilah dikatakan org yg kdg2 rajin & kdg2 malas...
      Tp slalunye org thap ni rmai yg berjaya... Tahniah (^_^)

      Delete
  16. hahahahah.. thp 4 tu xpenh r.. tahap 1 prnh... rasa besttt gileerrr :) thp 2 un pernh gax tu biasanya sem akhir :p hak4

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smue Tahap 2 Giorgio dh Pernah rase...
      Dari zaman Sijil sampaila skang Zaman Master...

      Delete
  17. Perghh! Tahap 4 mmg gerunnn abiss. Heeuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene Cubela Cik Nies Alhaq... baru tau bahananye camner... He3

      Delete
  18. goodluck bro . kau tahap 3 dah kata keje ala kadar tu . so moral of story tingkatkan prestasi kau biar sampai ke tahap 4 lagi . HAHHHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah cube sedaya upaya meningkatkan tahap... Kini dah capai...
      Super saiya Tahap 4... (^_^)

      Delete
  19. aku faham perasaan kau. hahha . baru 3 belum sampai tahap 4 laei . hahhha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udah sampei ni Bro... Best plak rasenye... He (^_^)

      Delete
  20. Relax bro...last minit mmg mcm tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... Nasihat yg best dr Bro Elih... (^_^)

      Delete
  21. huhu sama lah kita.... berada tahap 2 sekaran. lagi sebulan nak kena hantar assignment dan waktu tu dah tahap 3 kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blaja kt mane Cik Roslita?
      Tahap 2..? bleh Upgrade ke tahap seterusnye 2... (^_^)

      Delete
  22. oh nooo. i dont like last minute ok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samela kite... tp dh terlanjur... Hu3

      Delete
  23. eh..eh... dah tak payah taip word verification. suka.suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Lgi mudah nk mengomen-ngomen... Cool... (^_^)

      Delete
  24. jangan stress ya.. akak masa study dulu berada di tahap 2 selalunya.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. study kat mane dulu Mizz Aiza..? Ala, tahap 2 x mencabar la... He3 (^_^)

      Delete
  25. kita sebenarnya malas nk buat something tu tp ada tekanan yg suh kita buat misalnya
    ckgu nnti marah
    nnti bos marah
    nnti xdpat gji and so on
    lee cong wei pun ada tekanan sbb tu dia dpt pergi jauh

    hidup msti ada tekanan kalau x kita xkemana :)

    btw, please report this fan page(PENCURIK GAMBAR2 PEREMPUAN)
    belum delete lg ni.
    nanti kang gambar2 u guys sume lak penuh dlm page dia ni.
    report ea.
    http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/nasihat1-bf-panas-baran.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah mcm karangan panjang komennye...
      Terima kasih Cik Ekin... (^_^)
      Noted... Dh check fb 2, tp cm dh xde jea...

      Delete
  26. Sama la kita..I pun suka kerja last minute nie..
    lepas tue rasa nak pecah kepala sebab stress...huhuhu ;p
    btw datang singgah follow sini.. #1303

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... Pecahkan jea kepala tu... Barula enjoy... Kiddin' jea
      Terima Kasih Mrs Secretary... (^_^)

      Delete
  27. Replies
    1. Sorry la Bro, Mmg xde Shoutbox la...
      Kan lagi menarik klu mengomen kt ruangan komen ni... Lebih mesra (^_^)

      Delete
  28. Replies
    1. Terima Kasih... salam Kenal juga dr Giorgio... (^_^)

      Delete
  29. asslamualaikum..huk3.. aku paham perasaan tu bro,, aku sem nih hanya 1 malam je buat asgment. 3 3 asgment siap dalam 1 mlm.. n resultnya ak dp b semua... hahaha.. buat last minute memg owsem.. tp jgn buat slalu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... Bro Nazri kra manusia yg bertuah coz masih bleh dpt B walau wat last minute... Salute la Bro... (^_^)

      Delete
  30. keep spirit and dont give up, friend :)
    lilnk awak dah Ishma pasang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank U friend... (^_^)
      Giorgio pn listkan dlm Bloglist sini juge...

      Delete
  31. las mnute tu biasa la klo student ni, g feveret sgt

    singgah sini blas kunjungan,follow skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... Mesti ade pengalaman gak ni Cik Zaharah?
      Terima Kasih atas kunjungan dan pemollow-an... (^_^)

      Delete
  32. memang ada masa stress ni..pening kepala ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh nk elak... Mesti kena merasa gak walau skali.. (^_^)

      Delete
  33. humm selalu buat kerja last minutes tapi yang reject dengan lecturer belum pernah lagi sebab mengamalkan konsep even last minutes but its worth hahahah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huyooo... ayat mesti power ni... (^_^)
      He3.... tak last minute sgt la 2 kot...

      Delete
  34. Haha~ kelakar la. Alhamdulillah masa study dulu takde la sampai kat tahap 4. Tapi memang jenis suka buat kerja last minute. Dah jadi habit agaknya. Hee~ Sekarang, rindu nak study lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... samela kite.. (^_^)
      Sambungla blaja lg... Giorgio berhenti keje pn cbab rindu nk blaja..

      Delete
  35. perangai suka menanguh tu memang selalu wujud dalam diri..terutama me..hoho..teruk juga la perangai tu..huhu..apa2pun mmg kita tak boleh selalu dalam situasi 'selesa' sangat..takt nanti terlepas apa2..hee..~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nana pn suke tangguh keje gak ek?... elokla 2.. He3
      Mungkin terlalu leka ngan bersantai2 n slalu trlepas dr kegagalan, itu yg jd tangguh keje selamenye... (^_^)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...