Tuesday, June 11, 2013

'Vietnam Here I Come' - Part I

Assalamualaikum...
Sudah baca ke belum entry aku bertajuk 'Cambodia Here I Come'?... Kalau belum baca, sila-silalah jenguk sebentar yea. Entry kali ini adalah sambungan daripada misi aku yang masih belum selesai. Jika sebelum ini, aku dan rakan Bag Packer aku menjalankan sesi penggambaran di sekitar Pnomh Penh, Kemboja. Tapi kali ini kami mengubah destinasi ke negara jiran kemboja pula iaitu Vietnam.

Pada 1 Mei 2013, kami semua bangun seawal pukul 5 pagi dan bersiap sedia untuk menaiki bas dihadapan hotel dan terus ke Saigon, Vietnam. Memandangkan bas yang akan kami naiki mula bertolak pada pukul 8 pagi, maka kami hanya sempat untuk bersarapan dengan sekeping roti saja. Tahap kelaparan kami pada masa itu sememangnya tidak mampu diucapkan dengan kata-kata.

Bas mini tapi ade Pramugari... Hebat

Perarakan Hari Pekerja di sekitar Bandar Pnomh Penh.

Jual beli di perhentian Feri.

Sempat bersembang ngan 2 orang Jurutera awam dari Kemboja.

Perjalanan kami mengambil masa hampir 8 jam. Bayangkan macam mana perasaan aku masa tu... Badan penat, perut lapar, bas kecik, cuaca panas. dan aircond langsung tak rasa. Allah sajalah yang tahu... 

Setibanya di sempadan, kami dekehendaki turun dari bas untuk membuat pemeriksaan pasport di komplek imigresen Kemboja dan seterusnya sekali lagi membuat pemeriksaan pasport di komplek imigresen Vietnam. Semasa di Komplek Imigresen Vietnam, kami terpaksa beratur panjang dalam satu komplek yang sangat kecil. Kami habiskan masa disitu hampir 2 jam dengan layanan yang agak kurang menyenangkan dari pihak imigresen Vietnam. Tapi apakan daya, aku hanya pendatang asing dan misi kami mesti diteruskan.

Kami tiba di Ho Chi Minh City tepat jam 5 petang. Memandangkan kami tiba sudah agak lewat. Maka aktiviti kami pada hari tersebut terbatas dan segala perancangan sebelum ini terpaksa diubah jadualnya. Pada hari tersebut, setelah mendaftar masuk ke Hotel. Kami berehat-rehat dan menyucikan badan sebelum keluar untuk mendapatkan beberapa 'shot' untuk dijadikan 'insert' dalam video dokumentari nanti.

Thanh Long Hotel, Ho Chi Minh City, Saigon Vietnam.

Bilik yang agak selesa.

Permandangan dari dalam bilik Hotel.

Aktiviti petang penduduk di sini.

Pasar Cho Ben Thanh

Monumen simbolik untuk negara Vietnam.

Sculpture awek sape pun aku tak tahu.

Sesi jual beli di tepi jalan raya.

Tradisi minum kopi di Vietnam

'scene' demi 'scene' yang kami 'shot' hampir kami terlupa bahawa kami masih belum makan. Bila salah seorang dari kami tiba-tiba bertanyakan tentang makan, apa lagi... perut masing-masing mulalah berkeroncong. Sekitar pukul 8 malam setelah sesi penggambaran selesai kami dengan segera terus mencari restoren halal.

Restaurant Vietnam Halal.

Sedang tekun membuat rujukan dan perancangan untuk hari esok.

Untuk tidak membuang masa kami di restoren tersebut, kami telah membuat sedikit perbincangan dan menyusun strategi bagi melancarkan segala urusan yang bakal kami tempuhi esok. Cuaca pada hari itu agak tidak menentu, sekejap hujan dan sekejap cuaca cerah. Hal seperti ini amatlah kami risaukan. Sementara menunggu juadah kami tiba, tidak disangka-sangka ada seorang Mamat yang aku macam pernah lihat. Tapi di mana yea?... Maka aku dan 2 orang lagi rakan masing-masing menoleh dan melihat antara satu sama lain.
Setelah puas kami fikir dan cuba ingat siapakah Mamat itu, maka... jeng...jeng... 'Daus AF8' terpacul dari mulut kami bertiga dengan secara perlahan.

Daus AF8 & siapa tu yea...?

Juadah kami pada malam itu.

Antara Tools yang kami gunakan.

Setelah Juadah kami tiba, dengan rakusnya kami melicinkan pinggan mangkuk dihadapan. Maklumlah sehari tak makan. Setelah kekenyangan, kami semua beransur ke bilik Hotel untuk mandi dan tidur. Sebelum itu. Kami telah pun menyiapkan kelengkapan untuk menghadapi misi keesokan harinya... Hari itu kami semua kepenatan dan tidur dengan nyenyak sekali. Misi kami seterusnya akan menyusul dalam 'Vietnam Here I Come' Part II. Sekian, terima kasih.

Jangan Lupa untuk Vote Giorgio (^_^)

63 comments:

  1. ^^v baru rmai y nak naik kalau ad pramugari :p hehehheh xD

    Daus AF8?? xkenal >.< erkh..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... Mungkin gak... (^_^)
      Daus AF8.. Giorgio pn xkenal... He3

      Delete
  2. jenjalan dan makan mmg xdpt dipisahkan..seronoknya dpt bercuti dgn kengkawan..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibarat Irama & Lagu...
      Kalau x makan berkencorong lah perut (^_^)
      Seronok lg klu Cik Asyik join skali... He3

      Delete
  3. Menariknyeee..tak pernah g vietnam..nnt nak pergi..sile share ape2 yg perlu and penting okeh ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg menarik... Tp kt area HCM City ni dh mcm StarrHill.
      Boleh aje Cik Balkis... (^_^)
      Bace Sambungannya nanti yea...

      Delete
  4. kita nak ole2 dr vietnam yer..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ole2.. Boleh aje... (^_^).. He3

      Delete
    2. Ha3... la Cik Normi dh tlg jwbkn... he3 (^_^)... gurau jea...

      Delete
  5. wahh.. cam menarik jer vietnam ni..
    jom pergi sekali lagi nak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat menarik...
      Jom, skali lagi Trip ke sane bersame Cik Nor hafizah.. He3 (^_^)

      Delete
  6. Teringin nak ke Ho Chi Minh jugak..macam best jer..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringin jea ke Mrs Secretary..?
      Moh le kite wat trip beramai2 ke sane... (^_^)

      Delete
  7. wah mcm best jer pengembaraan ni. eh pengembaraan ke? ye la kot 2...best baca entry ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengembaraan la kot...
      Terima kasih sebab suke ngan entry Giorgio yg ntah pape ni (^_^)

      Delete
  8. Wow...sronok dpt peluang jalan2 smbl buat keja...ehh, silaps, keje smbl jalan2...anyway, enjoy your life in Vietnam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... jln2 smbil wat keje... wat keje sambil jln2... same jeala kot... dua2 feel ade, penat tapi sronok (^_^)
      Insya ALLAH...

      Delete
  9. wah gi Vietnam
    Sop blom gi
    last booking tiket tp x dpt pergi. rugi jer tiket tu :)
    boleh beli baju raya terus tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. La... apsal xjadi plak Bro Sop?
      Xpe2.. Pasni ni kite plan same ke sane... Mesti Best (^_^)
      Baju Raya..? Huuuu, semangat btol2

      Delete
  10. Replies
    1. I Love Travelling..? Cik Qeela pn suke Travelling gak ke?

      Delete
  11. wah mesti seronok kan dapat travelling :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok memang sronok... tapi badan penat sgt (^_^)

      Delete
  12. sampai dah ke vietnam..pas ni, travel g mn lg lah ni ye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... Vietnam dah sampai... pasni ke Singapore la plak kot... (^_^)

      Delete
  13. tak pernah sampai vietnam lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah sampai... Kena la cube bg sampai..
      Byk travel agency yg bg package ke Vietnam... (^_^)

      Delete
  14. wah! bestnye aktiviti bro...tak mmpu g nak melancong ke luar negara ni...eh? daus AF ngan sape tu? hihihi...ce cete2...wah! geram tngok gadget2 bro tu...bule kata mcm2 ada~ terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aktiviti yg secara xsengaje dirancang...
      Daus AF... Hurmmm xnk campur urusan orang, takut jd Fitnah plakkan.. Cume yg tahu, Daus baru aje selesai melansungkan perkahwinannye... (^_^)
      Ala gadget pinjam jea tu... saje nak act lebih... Ha3

      Delete
  15. Mak aihhh. 8 jam. Lama tuuuuu..nice gila bilik hotel tuuu. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnye xdela selame itu...
      Bilik Hotel ni lawak sebenarnye... toilet dh mcm aquarium.. (^_^)

      Delete
  16. Wah seronoknya.... berapa budget ni bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pg dua negara habis dlm rm1500 jea... (^_^)
      Mmg sronok.. he3

      Delete
  17. bestnyaaaaaaa....... nak ekottttt.muhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sgt Cik Qaisyara... jom ler.. (^_^)

      Delete
  18. uiiii...sonok berjalan...... tapi jangan lupe Malaysia udahle.... takot sangkut awek Vietnam pulak... awok polo mike yoppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3... itule, awek sane cantik2... tp teman ghase awek Malaysia berganda lg cantik... (^_^)... Trima kasih follow Giorgio yea... (^_^)

      Delete
  19. bestnyaaa berjalan ke tmpat orang..dapat tgk suasana disana.. =)

    buat shot untuk apa tu disana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sblum ni xbleh imagine pn cmner Vietnam ni... Lastly dpt gak merasa... Best tu... (^_^)
      Buat Video Dokumetari santai2 jea Cik Mimie.. (^_^)

      Delete
    2. dokumentari santai2 je? mak aihh.. bestnya..sampai ke ngara orang pula tu...hehehe

      Delete
  20. en.giorgio, kalau tak keberatan, blh x matikan pengesahan untuk kotak komen ni?? baru laju skit sy nak mengomen..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih bgtau hal ni... Klu x Giorgio pn xtahu ade pengesahan kotak komen... Giorgio pn semak gak ngan bende alah 2... (^_^)

      Delete
    2. oo..yeke..sama2.. bukan apa..sy kalau dah masuk 1 blog ni, suka komen bnyk2..so kalau nak kena taip pengesahan tu mcm lmbat skit la kan..apa2 pun tima kasih jgk sebab dah check.. ^_^

      Delete
  21. Wow.. bestnye... ni pergi ikut package agensi mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde ikut agensi mane2... sendiri bikin...
      Name pn Back Packing trip... Xgitu En. Farid..? He3...

      Delete
  22. jln2 ke negara org. nice trip!
    tmpat vietnam pn nampak menarik.
    nk tunggu smbungannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang dok tunggu sambungannye.. Ape kate Cik Nur Aqilah pn pg dulu ke Vietnam... Lagi Feel... (^_^)

      Delete
  23. tgk dari blkng cm cantik je pramugari tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3... Tgk belakang mmg cantik... Tgk Depan, Insya ALLAH..
      Lagi Cantik kalau die bertudung cam Cik Hajar ni... (^_^)

      Delete
  24. untung laaa.. bile la nak dpt g jln2 gini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase2 jea Cik Nurul... nnt dptla jln2... siap bleh brshopping sakan nnt.. (^_^)

      Delete
  25. Replies
    1. Daud?... Daud mane plak ni... he3..
      Daus kot... biorlah kt die kn... (^_^)

      Delete
  26. wowww..bestnya..tringin nk pergi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kn pg Bro Ska... best 2... (^_^)

      Delete
  27. Jauhnya depa pi berjalan. Syok tengok. Thanks sebab mai jengok blog Syamila. nie kiranya mai balas kunjungan alang-alang mai melawat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok mmg syok... berjalan la katakan... (^_^)
      Terima Kasih coz sudi melawat ke Blog Giorgio ni... (^_^)

      Delete
  28. Teringin nak pergi sana. Huhuhuhu. Selalu jenjalan oversea heh??? Syok nyaaaa. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ke pergi la klu dh teringin Cik Nies... (^_^)
      Takdela slalu.. Pg pn Cbab ade kerja jea... He3

      Delete
  29. baca entri ni cuci mata tgk gambar.. ^^ btw done vote u bro :)

    ReplyDelete
  30. Baru2 ni mak sy ada ajak g vietnam, katanya kain kt sana murah2..yeke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...